Twijfels in gemeenteraad over vergunning voor massagesalons

    Nieuws    januari 14, 2013

HOOFDDORP – In de gemeenteraad bestaan twijfels of je illegale prostitutie in massagesalons moet bestrijden met behulp van vergunningen. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat over de evaluatie van het prostitutiebeleid.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers ging het verst in zijn kritiek. Hij noemde een vergunningstelsel voor de massagebranche ‘heel selectief’, omdat er volgens hem bijvoorbeeld ook in de glastuinbouw sprake is van uitbuiting. Kuipers vertelde dat hijzelf geregeld een pedicure bezoekt die actief is in een schoonheidscentrum, waar ook massages worden gegeven.
De VVD’er vond het absurd dat dit centrum straks mogelijk een vergunning moet aanvragen. Kuipers vroeg burgemeester Theo Weterings deze ‘heilloze weg’ niet op te gaan. Ook PvdA-fractieleider Tom Horn was niet direct enthousiast over het voorstel. Voor de sociaal-democraten is een vergunning voor massagesalons geen prioriteit, zo zei hij.
Burgemeester Weterings vond een vergunning wel degelijk een goed wapen om illegale prostitutie tegen te gaan. Volgens hem geeft een vergunning de gelegenheid om een massagesalon goed te controleren. Weterings zei dat er signalen zijn dat er in massagesalons ook seksuele handelingen plaatsvinden. Vooral eigenaren van legale seksbedrijven klagen daarover, aldus de burgemeester. Zij moeten aan allerlei regels voldoen, terwijl de exploitanten van de ‘massagesalons’ dat niet hoeven. “Dat is oneerlijk concurrentie.”
Ondanks zijn pleidooi beraadt burgemeester Weterings nog of hij het vergunningsplan doorzet, zo zei hij. Hij neemt er een besluit over aan de hand van de raadsdebat.
De burgemeester zei verder in het debat dat de gemeente graag een bijeenkomst wil organiseren voor hotelexploitanten die actief illegale prostitutie willen bestrijden. Van der Valk en de Accor-hotelketen (Mercure en Ibis) hebben zich al eerder bereid verklaard om tot een soort keurmerk te komen, waarbij hotels illegale prosituees zoveel mogelijk buiten de deur proberen te houden.
GroenLinks-raadslid Ronny Soehawan vroeg zich af of zo’n keurmerk in de praktijk wel werkt. Volgens hem is het nauwelijks te handhaven. De burgemeester was dat niet met hem eens. Volgens hem kan een keurmerk wel degelijk helpen als hotels dit serieus nemen en ook hotelgasten er waarde aan hechten.
De benadering van de hotels kwam de ondernemers op een compliment te staan van HAP-raadslid Peter van Groenigen. In het verleden was de houding van sommige hotels wel anders, zo wist hij. Het raadslid heeft zich geregeld bemoeid met de bestrijding van illegale prostitutie in hotels, tot en met een bezoek aan het ministerie van Justitie aan toe.
Burgemeester Weterings zegde de gemeenteraad toe te onderzoeken of er in Haarlemmermeer een programma kan worden gestart voor prostituees die uit het vak willen stappen. De vraag is of de GGD die taak op zich kan nemen of dat Haarlemmermeer aansluit bij de aanpak van buurgemeente Haarlem, waar de christelijke organisatie Het Scharlaken Koord het programma uitvoert. Daar leidde een en ander tot politieke beroering, omdat een deel van de gemeenteraad bang was dat de hulpverleners vooral uit zijn op bekering.

bron: Hoofddorpse Courant


No Tags

  

Geef een beoordeling

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nog geen stemmen)

You must be logged in to post a comment.

Even Voorstellen

Recente reacties